Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΣΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ


Άρθρο των Νίκου Φιντικάκη και Αντώνη Μαούνη
Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών 13.12.2014


Δανειζόμαστε την ανάλυση που επιχειρεί ο Έρνστ Φίσερ στο βιβλίο του «Η αναγκαιότητα της Τέχνης» για να γίνει αντιληπτή η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής που ταυτίζεται εννοιολογικά και συγκυριακά με την ανάγκη αλλαγής διοίκησης και προοπτικής στον ΣΑΔΑΣ.

«Ο Φενακισμός και η Μυθοπλασία στον όψιμο αστικό κόσμο προσφέρει ένα τρόπο να αποφεύγεις να παίρνεις κοινωνικές αποφάσεις με ήσυχη τη συνείδηση σου».


Φενάκη και Μυθοπλασία αναπτύχθηκε από τις Μνημονιακές Κυβερνήσεις, αλλά και από τις προγενέστερες, που οδήγησαν στην αποδόμηση και καταστροφή της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο αντίκτυπος αυτής της αντικοινωνικής και απάνθρωπης πολιτικής είχε άμεση επίπτωση στην κοινωνία των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που έμειναν απροστάτευτοι από το Σύλλογο τους στο έρμαιο των μνημονίων με στόχο την ουσιαστική και πραγματική ακύρωση του επαγγέλματος.

Γι αυτό ο ΣΑΔΑΣ μπορεί και πρέπει να γίνει η φωνή των πληττόμενων Αρχιτεκτόνων.
 
«Αλλοτρίωση – Η διαδικασία της αποξένωσης του ανθρώπου από τον ίδιο του τον εαυτό και της ταύτισης του με την υλική πραγματικότητα, καθώς και της απόλυτης εξάρτησης του από αυτή».


Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποδούλωσης της κοινωνίας στη μνημονιακή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση Αρχιτέκτονα – Δημιουργού με την κοινωνία και να αποκαταστήσει την Αρχιτεκτονική ηθική σε έναν κόσμο κυβερνημένο από την εμπορευματική παραγωγή, όπου το προϊόν ελέγχει τον παραγωγό και τα αντικείμενα είναι ισχυρότερα από τους ανθρώπους.

Εκεί που η Αρχιτεκτονική του σήμερα έχει απόλυτα εμπορευματοποιηθεί, το προϊόν της αποτελεί εντολή του παραγωγού, μεγαλοσυμφεροντολόγου επιχειρηματία και το Αρχιτεκτονικό έργο αποτελεί αντικείμενο αποανθρωπισμού. 

Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να επαναφέρει τη σχέση του Αρχιτέκτονα με την κοινωνία σε μια ανθρώπινη κλίμακα, όπου το Αρχιτεκτονικό έργο θα αποτελεί έκφραση λειτουργίας και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας αισχροκερδούς εμπορικής πολιτικής.

«Κατακερματισμός – Η επίγνωση του κατακερματισμού και του αποσπασματικού δυνάμωσε καθώς ο καπιταλισμός και τα προβλήματα του μεγάλωσαν, ώσπου ολόκληρος ο κόσμος μοιάζε να είναι χάος από κόμματα, ανθρώπινα και υλικά».  

Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να παρέμβει δυναμικά για την ανατροπή της επιδιωκόμενης κατακερματισμένης και διαβαθμισμένης εκπαίδευσης των Αρχιτεκτόνων και μιας αποσπασματικής και μερικής άσκησης του επαγγέλματος, όπου βασικοί πυλώνες Αρχιτεκτονικής παιδείας υπάγονται σε επιμέρους κύκλους σπουδών και επιμέρους γνωστικά αντικείμενα κάποιων επιμέρους Αρχιτεκτόνων.

Ο ΣΑΔΑΣ  πρέπει να επιδιώξει δυναμικά την αποτροπή δημιουργίας Αρχιτεκτόνων διαφόρων κύκλων σπουδών κατακερματίζοντας την ενιαία πενταετή Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

«Μηδενισμός – Σε μια εποχή εσωτερικής κατάπτωσης και αποσύνθεσης (που βιώνει σήμερα η Ελληνική κοινωνία)  ριζικός μηδενισμός  σημαίνει να είσαι πεισμένος πως η ύπαρξη είναι απολύτως αφόρητη».


Σ αυτό τον τραγικό μηδενισμό έχουν οδηγήσει οι Μνημονιακές πολιτικές τους Έλληνες Αρχιτέκτονες με αποτέλεσμα  την πλήρη κατάπτωση και αποσύνθεση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους και που έχει οδηγήσει σε αφανισμό του κλάδου.


Το Αύριο στην πολιτική και στον ΣΑΔΑΣ

Η Ελληνική Κοινωνία και οι Έλληνες Αρχιτέκτονες πρέπει να αγωνιστούν για να επιδιώξουν ΣΗΜΕΡΑ την πολιτική αλλαγή  με στόχο ένα κίνημα διαμαρτυρίας - παράφορης και αντιφατικής διαμαρτυρίας εναντίον του αστικού καπιταλιστικού κόσμου, του κόσμου των «Χαμένων Ψευδαισθήσεων», εναντίον της τραχιάς πεζότητας των εμπορικών συναλλαγών και του κέρδους -όπως περιγράφει ο Ε.Φίσερ τον ρομαντισμό.
Οι στόχοι μιας νέας Αριστερής Διοίκησης του ΣΑΔΑΣ είναι :
– η επαναφορά της δημιουργικής αίσθησης αντί της ψευδαίσθησης του σήμερα 
– Η διεκδίκηση του ρόλου του Αρχιτέκτονα – Δημιουργού 
– Η αποκατάσταση του χαμένου επαγγέλματος και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων 
– Η κατοχύρωση της δημόσιας ολοκληρωμένης πενταετούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι η εμπορευματοποίηση των σπουδών μέσω των ιδιωτικών κολλεγίων 
– Η διεκδίκηση επιστημονικής στελέχωσης των δημόσιων ΑΕΙ
– Η αποκατάσταση του ρόλου του ΣΑΔΑΣ στη ρύθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος 
– Η διεκδίκηση της προκήρυξης θεσμικών – νόμιμων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών για τη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου
– Η διεκδίκηση εκπροσώπησης του ΣΑΔΑΣ μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι με τις γνωστές μεθοδεύσεις αυτοπροβολής και προβολής ημετέρων, σε όλα τα Δημόσια Όργανα που διαχειρίζονται αναθέσεις και εκτελέσεις Δημοσίων Έργων, σε όλα τα Δημόσια Όργανα Χωροταξικών, Πολεοδομικών και Ρυθμιστικών θεμάτων
– Η διεκδίκηση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των μελών του  
– Η συμμετοχή του ΣΑΔΑΣ σε προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης νέων και ανέργων συναδέλφων
– Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ καλεί τους Έλληνες Αρχιτέκτονες δυναμικά και όχι ρομαντικά να ψηφίσουν για να αλλάξουν τον ΣΑΔΑΣ
Νίκος Φιντικάκης - Αντώνης Μαούνης
13.12.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου